Förverkliga dina koncept med vår skalbara vektorgrafik

Fånga din publiks uppmärksamhet med Getty Images autentiska bildbanksvektorer. Utforska miljontals exklusiva, royaltyfria bilder i olika format och stilar för ojämförligt engagemang.

De oumbärliga bildbanksvektorerna

Vad är en vektorbild?
Till skillnad från rasterbilder (JPEG, GIF, PNG osv.) som är uppbyggda av bildpunkter (små färgade rutor arrangerade i ett rektangulärt rutnät för att skapa en bild), använder vektorgrafik matematiska beräkningar för att dela in punkterna och de vägar som kopplar samman dem för att beskriva bilden. Medan en rasterbild kan ha 2 000 bildpunkter från punkt A till punkt B, skulle vektorgrafik av samma linje bara plotta de två ändpunkterna, beräkna avståndet mellan dem och dra en linje (detta är anledningen till att vektorfiler vanligtvis är mycket mindre än rasterbilder).

Vektorillustrationer ger dig även frihet att använda bilden på vilket sätt du vill. Formerna och objekten plottade i en vektor kan lätt ändras, färgas och ändra storlek utan att kvaliteten går förlorad. Låt säga att du hämtar en grupp röda ikoner men du behöver att de ska vara orange. Med en vektorillustration kan du lätt välja ikonen och ändra färgen. Om du försöker göra samma sak med en rasterbild skulle det vara svårt att isolera färgen som du vill ändra utan att saker och ting blir lite suddiga.

Vektorillustrationer är kända för att vara “upplösningsoberoende”, vilket betyder att du kan skala dem till valfri storlek utan att det påverkar bildens kvalitet. Oavsett om du sätter den på ett visitkort eller en reklamtavla så kommer vektorgrafiken att fortsätta vara skarp och klar oavsett storlek.
Är en EPS en vektorfil?
Det enkla svaret är ja. EPS‑filen är sedan länge en etablerad typ av vektorfil som är vanlig idag, eftersom den kan kombinera både vektor‑ och rasterbilder på en enda sida. Däremot är en av huvudnackdelarna att de inte stödjer transparens – en funktion som andra vektorfiler stödjer.
Hur man öppnar en EPS‑fil
Du behöver inte vara en matematiker för att öppna och redigera ett vektorkonstverk, men du behöver redigeringsprogram eller redigeringsappar för vektorer. Mjukvara och appar för vektorredigering som du kan använda för att öppna EPS‑filer inkluderar:

 • Adobe Illustrator®
 • Adobe InDesign®
 • CorelDraw
 • Affinity Designer
 • Inkscape (gratis)
 • GIMP (gratis)

Om du inte har tillgång till något av dessa program har du svårt att ändra elementen i illustrationen eller ändra storlek utan att det påverkar bildkvaliteten.

I många fall, hellre än att hämta en EPS‑fil, kan du få en “platt version” av illustrationen i ett JPEG‑format som gör om illustrationen till en bildpunktsbaserad bild. Denna kan du i sin tur öppna med vilket program som helst som låter dig öppna och redigera foton.

Om du bara behöver titta på en EPS‑fil kan du använda Adobe Acrobat eller Preview på en Apple‑enhet, men du har ingen möjlighet att redigera bilden.
Vad används en EPS‑fil till?
EPS‑filer kan användas på en mängd olika sätt. Eftersom vektorillustrationer består av objekt kan varje objekt i en EPS‑fil flyttas, roteras, omorganiseras, dupliceras eller tas bort för att passa dina behov. Du kan lätt ta bort former för att isolera objektet som du vill ha eller kombinera former för att skapa en ny komposition.

I vektorillustrationernas värld är EPS‑filformatet bäst för utskrift av högkvalitativa dokument och marknadsföringsmaterial. Om du vill använda samma bild på ditt visitkort (liten text) och en marknadsföringsaffisch (stor text), så kan en EPS‑fil ändra storlek och ändras för bägge användningarna och fortsätta vara lika klar och tydlig som originalet.
Vad ska jag använda en EPS‑fil till?
Det är bäst att använda en EPS‑fil för att vara säker på att din bild inte förlorar i kvalitet oavsett projekt. Tack vare deras skalbarhet använder företag vanligtvis EPS‑filer för högupplöst annonsering, marknadsförings‑ och varumärkesmaterial, inklusive:

 • Annonseringskampanjer och reklamtavlor
 • Bandillustrationer och t‑shirt‑design
 • Varumärkesmaterial som logotyper och skyltar
 • Evenemangserbjudanden och flygblad
 • Fysiska kopior (kläder, papper osv.)
 • Informationsgrafik
 • Tidskriftsomslag
 • Powerpoint‑presentationer
 • Produkter och varor
Hur kan jag redigera och konvertera en EPS‑fil?
EPS‑filer är inte det lättaste filformatet att konvertera. Precis som när du behöver redigera en EPS‑fil behöver du ett program eller en app för vektorredigering (t.ex. Adobe Illustrator®, InDesign, CorelDraw, Publisher eller Inkscape) för att öppna och konvertera en EPS‑fil till PNG eller JPG.