Getty Images-logotyp

Hjälpcenter: Använda filer

Hjälpcenter

Använda filer


Använda bilder gratis

Bilderna på Getty Images är avsedda att användas i kommersiella och redaktionella projekt. Det innebär att du måste köpa en licens för att använda bilden i de flesta projekt, inklusive för personligt bruk.

Du kan använda en bild utan att betala för en licens med vår inbäddningsfunktion som ger dig möjlighet att använda över 70 miljoner foton på alla icke-kommersiella webbplatser eller bloggar (om du använder dem för att sälja en produkt, samla in pengar eller främja eller marknadsföra någonting så är inbäddning inte något för dig). Gör helt enkelt en sökning och gå sedan till Filter för att aktivera filtret Inbäddningsbara bilder på sökresultatsidan.

Lär dig hur du bäddar in Getty Images foton och videor

Använda kreativa bilder, videor och musik

Våra kreativa bildbanksfoton, illustrationer, vektorer, videor och musikklipp är avsedda att användas i kommersiella projekt som reklam, webbplatser, bloggar, presentationer, videoproduktioner, liksom i stort sett alla andra projekt du kan tänka dig, enligt vårt licensavtal för content.

Dessa fantastiska kreativa bilder och videor har samlats ihop av vårt oöverträffade kreativa researchteam och levereras med signerade modell- och egendomsreleaser som ger dig rätt att använda innehållet inom ett stort antal användningsområden (i vissa fall kan ytterligare rättigheter krävas).

Den licenstyp som din fil erbjuds under, påverkar hur du kan använda den. Det finns två huvudtyper av licenser: royaltyfria (med våra bredaste användningsrättigheter) och rättighetsskyddade (med exklusiva rättigheter utifrån specifikt bruk).

Oavsett vilken licenstyp du väljer får licensierat material aldrig användas för några olagliga ändamål exempelvis som del i ärekränkande kommunikation för att hetsa till hat eller i pornografiskt material.

Se vårt licensavtal för content för begränsad användning

Använda royaltyfria bilder och videoklipp
Varje bild eller videoklipp som hämtas med en royaltyfri licens ger dig breda användningsrättigheter som du kan utnyttja i reklam, på webbplatser, bloggar, i presentationer, tryckt material, videoproduktioner, poddradio och mer, så många gånger du vill och över hela världen.

Använda rättighetsskyddade bilder och rights-ready-videoklipp
Rättighetsskyddade redaktionella bilder och rights-ready-videoklipp ger dig skräddarsydda rättigheter för en bråkdel av vad det kostar att göra en egen fotograferingssession. Licensvillkoren för våra rättighetsskyddade redaktionella bilder och rights-ready-videoklipp är dock, till skillnad från royaltyfria licenser, baserade på hur, var och hur länge du tänker använda innehållet. Eftersom du endast betalar för den specifika användningen kan du inte använda bilden eller videon i ytterligare projekt utan att köpa ytterligare licenser. Getty Images erbjuder inte längre rättighetsskyddade licenser för kreativa bilder.

Använda redaktionella foton och videoklipp

Våra redaktionella bildbanksfoton och videoklipp är, som namnet antyder, främst avsedda att användas i redaktionella projekt.

Våra redaktionella foton och videoklipp är tagna av några av de ledande nyhets-, underhållnings- och sportfotograferna i branschen och skildrar verkliga människor, platser, evenemang och saker som endast är avsedda att användas i samband med händelser som har ett nyhetsvärde eller är av allmänintresse.

Till skillnad från kreativa bilder och videor har redaktionella bilder och videor användningsbegränsningar. De kan endast användas i tidningar och tidskrifter, redaktionella sändningar, icke-kommersiella webbplatser, bloggar och inlägg i sociala medier som belyser ämnen av allmänintresse. Redaktionella bilder har inte någon modell- eller egendomsrelease, så du kan inte använda dem i kommersiellt syfte, för marknadsföring eller reklam. Ytterligare begränsningar kan gälla (för mer information, se informationen om ”Begränsningar” på sidan med detaljerad information om din fil samt i licensavtalet för content).

Sök redaktionella foton

Filformat för vektorer och illustrationer

Vektorgrafik är illustrationer som sparas som EPS-filer vilket gör att de kan skalas utan att få en sämre kvalitet. Du kan också öppna vektorfiler i de flesta redigeringsprogram och spara den som JPEG, TIFF, PDF eller andra rasterfilformat.

Använda Boards för att spara, organisera och hämta bilder och videoklipp

En Board är det bästa stället att organisera, spara och dela dina favoritfiler på Getty Images, så att du kan gruppera bilder och video efter projekt, varumärke eller intresse.

Det enklaste sättet att spara till en Board är att göra det medan du är inloggad och söker. När du hittar en bild som du vill lägga till på en Board väljer du Spara på Board, antingen på sökresultatsidan eller under bilden på den detaljerade informationssidan. Om du inte redan har en Board kommer du att bli ombedd att skapa en ny. Annars kommer din bild eller ditt videoklipp att läggas till på den Board som du senaste visade eller använde.

Du kan se innehållet på alla dina Boards genom att välja Boards i menyn och sedan Visa alla Boards.

Redo att hämta något från din Board? Lägg till bilder eller videoklipp i din kundvagn genom att välja ut de du vill hämta och klicka på kundvagnsikonen överst i din Board. Om du har ett förbetalt paket kan du hämta enstaka filer från din Board med hjälp av hämtningsalternativet UltraPack i det detaljerade rutnätet på din Board. Om du har ett Premium Access-avtal, Easy-Access-avtal eller Redaktionellt abonnemang kan du hämta enstaka eller flera bilder genom att markera dem och välja Hämta valda filer i rullgardinsmenyn Välj ett alternativ.

Samarbeta med Boards

Boards är ett bra sätt att samarbeta inom och utanför ditt team. Du kan bjuda in någon att bli en Board-medarbetare med hjälp av knappen Dela högst upp på din Board. Du får två unika länkar som du kan kopiera och dela. En av länkarna ger vem som helst möjlighet att se, lägga till bilder på och redigera din Board. Det finns även en skrivskyddad länk som ger dina medarbetare möjlighet att granska innehållet och ge feedback i form av kommentarer.

Bildupplösning

Ibland kan du märka att en bild som du har hämtat ser ut att ha lägre dpi än förväntat. Detta beror på att vissa contributors kan spara stora filer i standardupplösningar lägre än 300 dpi. Detta påverkar inte kvaliteten eller fysiska storleken på den hämtade bilden. Du kan alltid ändra dpi till din önskade upplösning genom att öppna bilderna i ditt bildredigeringsverktyg och ändra upplösningen.

Bilder för stora tryck

Letar du efter en bild som är stor nog för en stortavla? Vi kan hjälpa dig med det. Genom att avgränsa dina sökresultat med hjälp av bildupplösningsfiltret kan du hitta bilder från 21 MP och uppåt, vilket är bäst lämpat för stora format.

Ändra ditt sökspråk

Du kan söka på valfritt språk genom att ändra ditt land i den internationella rullgardinsmenyn längst ner på alla sidor. När du har ändrat land dirigeras du, om möjligt, till den lokala webbplatsen för det språk du har valt.

Förbättra dina sökresultat

Använd filterpanelen på sökresultatsidan för att avgränsa och sortera sökresultaten.

Några tips är att söka efter:
  • Relevans (bästa träff, senaste eller populärast)
  • Produkttyp (royaltyfria, inbäddade bilder)
  • Specifika personer (endast redaktionellt)
  • Efter fotograf, illustratör eller filmskapare
  • Antal personer i bilden

Söka efter fotograf, illustratör eller filmskapare

Gillar du en bild eller ett videoklipp och vill se mer från samma skapare? Klicka på namnet under Upphovsperson på filens detaljerade informationssida för att söka efter allt material från samma person.

Om du vet exakt vem du letar efter kan du även använda filterpanelen på sökresultatsidan för att söka efter önskad fotograf, illustratör eller filmskapare.

Söka efter innehåll som ingår i ditt avtal

Vi fattar, ibland hittar du den perfekta bilden eller videoklippet men inser strax efter att den inte är tillgänglig med ditt Easy-Access-avtal, Premium Access-avtal eller Redaktionella abonnemang. För att söka efter bilder och videoklipp som endast är tillgängliga med ditt avtal eller abonnemang använder du avtalsfiltret längst upp på sidan.

Källhänvisa till Getty Images contributors

Om du använder foton eller illustrationer för redaktionellt bruk måste du ange följande källhänvisning intill fotot eller i produktionens källhänvisningar: ”[Fotografens namn]/[Samlingens namn] via Getty Images.”

Om det licensierade materialet används i en ljud-/bildproduktion där källhänvisningar till andra leverantörer av licensierat innehåll finns med måste du lägga in följande källhänvisning i motsvarande storlek och med samma placering: ”[Video] [Bilder] [Musik] tillhandahålls av [Kreatörens namn]/[Samlingens namn] via Getty Images.”

Se mer samlingsspecifik formatering

Har du fler frågor? Kontakta oss

165866154, hudiemm