Hjälpcenter: Grundläggande

Hjälpcenter

Grunderna


Använda bilder gratis

I de flesta fall måste du köpa en licens för att använda bilder som finns på gettyimages.se, inklusive för webbplatser, sociala medier, annonser, marknadsföringskampanjer, företagspresentationer, tidningar, tidskrifter, böcker, webb- och mobilapplikationer, produktförpackningar och personligt bruk.

Du kan använda en bild utan att betala för en licens med vår inbäddningsfunktion som ger dig möjlighet att använda över 70 miljoner foton på alla icke-kommersiella webbplatser (om du använder dem för att sälja en produkt, samla in pengar eller främja eller marknadsföra någonting så är inbäddning inte något för dig).

Lär dig hur du bäddar in Getty Images foton

Köpa bilder för personligt bruk eller användning i hemmet

Letar du efter foton till ditt hem, kontor eller som gåva? Om du vill ha en bild att hänga på väggen rekommenderar vi Photos.com. De har ett brett utbud av fantastiska, professionellt inramade fotografier från Getty Images som är färdiga att hänga upp.

Om bilden du letar efter inte är tillgänglig från Photos.com, kan du införskaffa en kreativ engångslicens för personligt bru, för sådant som hemdekor eller ett inbjudningskort till ett privat evenemang.

Kontakta oss för att komma igång med en licens för kreativ användning

Licensiering av foton, illustrationer, videor och musikklipp

Varje fil som du hämtar från Getty Images levereras med en licens som ger dig rätt att använda bilden, illustrationen eller videon för specifika ändamål under en viss tid beroende på vilken typ av licens du har.

Royaltyfria licenser ger dig rätt att använda en fil för reklam, webbplatser, bloggar, presentationer, videoproduktioner, poddradio och mer, så många gånger du vill och över hela världen. Licensvillkoren och priserna på våra rights-ready-videor och rättighetsskyddade redaktionella bilder baseras däremot på hur, när och var du planerar att använda materialet.

Beroende på vem du anger som ”licensinnehavare” vid köpet blir det antingen du (köparen) eller någon annan (person eller företag, t.ex. en av dina kunder) som äger rätten att använda filen enligt villkoren i licensavtalet. Läs Getty Images licensavtal för content i sin helhet.

Prissättning av foton, illustrationer, videor och musikklipp

När du hämtar ett foto, en illustration, en vektor, en video eller ett musikklipp på Getty Images köper du i själva verket en licens som ger dig rätt att använda verket i dina projekt.

Alla kreativa bilder och några kreativa videor och redaktionella bilder är royaltyfria (RF), vilket betyder att de prissätts efter filstorlek. Rights-ready-videor (RR) och rättighetsskyddade redaktionella bilder (RM) prissätts däremot efter bruk.

Förutom licenstypen påverkas priset på licensen av hur du betalar för licensen – du kan köpa en åt gången allt eftersom, samla på dig och spara med förbetalda hämtningspaket (rättighetsskyddade bilder räknas inte) eller registrera dig för ett större antal hämtningar per år genom en årlig Premium Access-plan.

Lär dig mer om abonnemangsformer och priser

Betala efter filstorlek

  • Kreativa RF-foton, illustrationer och vektorer
  • Kreativa RF-videoklipp
  • Standardrättigheter för redaktionella foton
Ditt pris baseras helt på den filstorlek du har valt och om du köper just den licensen, använder ett förbetalt hämtningspaket eller hämtar med Premium Access.

Betala efter bruk

  • Kreativa RR-videoklipp
  • Anpassade rättigheter för redaktionella foton
  • Redaktionella videoklipp
Ditt pris baseras på hur du tänker använda materialet (beroende på faktorer som mediatyp, storlek, varaktighet, placering, geografisk distribution och exklusivitet) och kan beräknas på sidan med detaljerad information om filen eller via kundvagnen. Du kan spara dina vanligaste beräkningar för att underlätta processen.

Royaltyfri musik

Vi erbjuder tusentals royaltyfria musikspår och ljudeffekter till samma pris, oavsett filens längd och storlek.

Lär dig mer om Getty Images Music

Använda kreativa bilder och videoklipp

Våra kreativa bildbanksfoton, illustrationer, vektorer och videoklipp är avsedda att användas i kommersiella projekt som reklam, webbplatser, bloggar, presentationer, videoproduktioner, liksom i stort sett alla andra projekt du kan tänka dig, enligt vårt licensavtal för content.

Dessa fantastiska kreativa bilder och videor har samlats ihop av vårt oöverträffade kreativa researchteam och levereras med löftet om att vi innehar alla nödvändiga modell- och egendomsreleaser som ger dig rätt att använda innehållet i ett brett utbud av användningsområden (i vissa fall kan ytterligare rättigheter krävas).

Den licenstyp som din fil erbjuds under, påverkar hur du kan använda den. Det finns två huvudtyper av licenser: royaltyfria (med våra bredaste användningsrättigheter) och rättighetsskyddade (med rättigheter utifrån specifikt bruk).

Se vårt licensavtal för content för begränsad användning.

Använda royaltyfria bilder och videoklipp
Varje bild eller videoklipp som hämtas med en royaltyfri licens ger dig breda användningsrättigheter som du kan utnyttja i reklam, på webbplatser, bloggar, i presentationer, videoproduktioner, poddradio och mer, så många gånger du vill och över hela världen.

Använda rättighetsskyddade bilder och rights-ready-videoklipp
Rättighetsskyddade redaktionella bilder och rights-ready-videoklipp ger dig skräddarsydda rättigheter för en bråkdel av vad det kostar att göra en egen fotograferingssession. Licensvillkoren för våra rättighetsskyddade redaktionella bilder och rights-ready-videoklipp är dock, till skillnad från royaltyfria licenser, baserade på hur, var och hur länge du tänker använda innehållet. Eftersom du endast betalar för den specifika användningen kan du inte använda bilden eller videon i ytterligare projekt utan att köpa ytterligare licenser. Getty Images erbjuder inte längre rättighetsskyddade licenser för kreativa bilder.

Använda redaktionella foton och videoklipp

Våra redaktionella bildbanksfoton och videoklipp är, som namnet antyder, avsedda att användas i redaktionella projekt.

Våra redaktionella foton och videoklipp är tagna av några av de ledande nyhets-, underhållnings- och sportfotograferna i branschen och skildrar verkliga människor, platser, evenemang och saker som endast är avsedda att användas i samband med händelser som har ett nyhetsvärde eller är av allmänintresse.

Till skillnad från kreativa bildbanksbilder har redaktionella bilder användningsbegränsningar. De kan endast användas i tidningar och tidskrifter, redaktionella sändningar, icke-kommersiella webbplatser, bloggar och inlägg i sociala medier som belyser ämnen av allmänintresse. Redaktionella bilder har inte någon modell- eller egendomsrelease, så du kan inte använda dem i kommersiellt syfte, för marknadsföring eller reklam. Ytterligare begränsningar kan gälla (för mer information, se informationen om ”Begränsningar” på sidan med detaljerad information om din fil samt i licensavtalet för content).

Sök redaktionella foton

Varje fil som du hämtar från Getty Images levereras med en licens som ger dig rätt att använda bilden, illustrationen, videon och musikklippet för specifika ändamål under en viss tid beroende på vilken typ av licens du har. Du äger inte filen men du har rätt att använda den.

Om du använder en fil i ett projekt utan att licensiera den bryter du mot upphovsrätten och kan hållas juridiskt ansvarig för överträdelsen.

Läs mer om hur upphovsrätten påverkar dig

Vad royaltyfria licenser är och varför de inte är gratis

De flesta av våra bilder och videoklipp är licensierade på royaltyfri basis. Det betyder inte att de är gratis att använda – det innebär att när du betalar en gång för en licens så kan du använda filen på nästan vilket sätt du vill, så ofta du vill, hur länge du vill, i enlighet med licensavtalet för content, utan att betala upphovsrättsinnehavaren någon royalty varje gång du använder materialet.

Att köpa en licens ger dig den juridiska rättigheten att använda filen, samt garanterar att våra contributors får betalt för det fantastiska arbete de gör.

Har du fler frågor? Kontakta oss

165866154, hudiemm