Vanliga frågor: Grundläggande

Vanliga frågor

Grundläggande frågor


Vad gör Getty Images?

Getty Images skapar, distribuerar och licensierar prisbelönta royaltyfria bildbanksbilder, kreativa rättighetsskyddade bilder, redaktionella bilder, video, musik och multimediaprodukter. Vi gör det via våra olika varumärken, inklusive iStock och Thinkstock.

Copyright (upphovsrätt) är ett juridiskt skydd för den som är upphovsman till ett originalverk; literära verk, pjäser, musik och konst. När ett originalverk skapas får det automatiskt copyright. Upphovsrätten gör det möjligt för kreatörer att tjäna pengar på sina verk genom att licensiera dem. Mer om copyright.

Vad innebär det att man licensierar en bild, video eller ett musikspår?

När du “köper” material från Getty Images köper du i själva verket en licens som ger dig rätt att använda materialet. Priset på materialet baseras på vilken typ av licens du väljer och, om det gäller rättighetsskyddade bilder och rights-ready-video, hur du ska använda materialet. Beroende på vem du anger som “licensinnehavare” blir det antingen du (köparen) eller någon annan (tredjepartsindivid eller -företag, t.ex. en kund till dig) som äger rätten att använda materialet enligt villkoren i licensavtalet.Läs Getty Images licensavtal i sin helhet.

Vilka musikgenrer erbjuder Getty Images?

Getty Images Music erbjuder över 250 000 handplockade spår och ljudeffekter, från talangfulla artister och band jorden runt och ett brett spektrum av genrer och stilar. Alla våra musikspår kommer med synkroniseringsrättigheter och är redo att licensiera för användning i teve, film och digitala medier. Vi erbjuder royaltyfria samlingar från musikkataloger som Sound Express, royaltyfreemusic.com och iStock ljud samt rättighetsskyddade samlingar som Pump Audio och Premium Playlist.

Vad är Prestige-material?

Prestige är våra bästa och mest utmärkande kreativa bilder. Det unika materialet i Getty Images Prestige består av högkvalitativa, rättighetsskyddade bilder och prissättningen bestäms av hur fotot ska användas. Här spelar faktorer som storlek, tid, placering, geografisk spridning och ensamrätt in. Sök Prestige-material.

Vad är det för skillnad på bilderna i de kreativa och redaktionella bildbankerna?

De kreativa bildbanksbilderna är trendgranskade, utformade under konstnärlig ledning och tillgängliga för kommersiellt bruk (även om ytterligare tillstånd kan behövas i vissa fall).

Redaktionella bilder inkluderar nyhets-, sport- och nöjes bilder som visar ”riktiga” människor, platser, händelser och annat som enbart ska användas i samband med händelser av nyhetsvärde och av allmänt intresse (t. ex, i en blogg, lärobok, tidning eller magasin).

Till skillnad från kreativa bildbanksbilder finns det begränsningar kring hur redaktionella bilder får användas, när det gäller storlek, placering, tid och geografisk spridning. Dessutom har redaktionella bilder inte någon modell- eller egendomsrelease, så du kan inte använda dem i kommersiellt syfte, för promotion, reklam eller endorsement.   Läs bildtexten och informationen om begränsningar som medföljer alla redaktionella bilder för att se vilka eventuella begränsningar som gäller.

Betyder royaltyfri att det är gratis att använda filen?

Nej. Royaltyfri betyder helt enkelt att du, när du har köpt originallicensen, inte måste betala några ytterligare royaltykostnader för efterföljande användningar av en royaltyfri fil — förutsatt att du uppfyller licensvillkoren. Du får en evig licens att återanvända produkten.

Varför ska jag skapa ett konto på Getty Images?

När du skapat ett kostnadsfritt konto på vår webbsida kan du:

  • Komma åt bilder du sparat i Boards från alla deviser och webbläsare.
  • Visa priser i din lokala valuta.
  • Få uppdateringar om nya bilder, visuella trender och erbjudanden.

Hur gör jag om jag vill sälja mina bilder på gettyimages.se?

Var hittar jag material till ideell verksamhet?

Om du driver en ideell verksamhet kan du hitta foton att använda kostnadsfritt här:

  • iStock
    Bli medlem utan kostnad, så kan du hämta ett foto i veckan gratis. Som medlem får du också en kostnadsfri illustration, en kostnadsfri video och ett kostnadsfritt ljudklipp varje vecka.
  • Freeimages.com
    Följer du reglerna i licensavtalet kan du använda foton i alla syften utom ärekränkning, pornografi och illegala syften.

I vissa fall kan du behöva meddela upphovsmannen om att du använder deras bilder och inkludera en fotokälla för redaktionella ändamål. Du kan se dessa restriktioner under bildens förhandsvisning, bredvid knappen Download (hämta).


Har du fler frågor? Kontakta oss

165866154, hudiemm